blank
KÖNYEZETI HATÁS TESZTEK
blank
FÉMVIZSGÁLAT
blank
MŰANYAGOK VIZSGÁLATA
blank
BEVONATVIZSGÁLAT
blank
EGYÉB VIZSGÁLATOK
  blank
Keménységmérés

Keménységmérő vizsgálatok során a mintadarab felületébe egy szerszámot nyomunk, majd a lenyomat méretéből számítjuk ki a minta keménységét. A legtöbb gépalkatrész akkor tölti be megfelelően a funkcióját, ha a felülete elég kemény. A keménység befolyással van a csúszó alkatrészek kopására, az éles alkatrészek élettartamára, a gördülő alkatrészek gördülési ellenállására.

 

A keménység növelésére hőkezelési eljárásokat alkalmaznak. Az ilyen műveletek után általában megmérik az anyag keménységét. A keménységmérés statikus anyagvizsgálat, melynél egy kemény anyagból készült szerszámot, szabványos körülmények között, a vizsgálandó anyag felületébe nyomunk. A kemény szerszám maradó nyomot hagy a vizsgált anyag felületén. A nyomóerő és a lenyomat ismeretében a keménységre számszerű definíció adható. A szerszám keménysége nyilván lényegesen nagyobb kell legyen, mint a vizsgált anyag keménysége.

A testORG kínálatában Brinell, Rockwell, Vickers, mikroVickers, Shore, IRHD keménységek mérésével tudunk hozzájárulni a termékfejlesztési folyamatokhoz.

Kapcsolódó szabványok a teljesség igénye nélkül: ISO 2039-1, ASTM E10-10, ASTM A956-02

 Innovatest analóg és digitális Brinell (HB)

Innovatest analóg és digitális Brinell (HB)

Brinell eljárás során F külső terhelő erő alkalmazásával D átmérőjű acél, vagy keményfém golyót nyomnak a vizsgált anyag felszínébe. A terhelés megszüntetését követően mérik a lenyomat átmérőjét.


Innovatest Mikro-Vickers, Mikro-Makro Vickers, Vickers (HV)

Innovatest Mikro-Vickers, Mikro-Makro Vickers, Vickers (HV)

A Vickers eljárás során a szúrószerszám egy gyémánt gúla (136°). Adott külső terhelő erő alkalmazásával gyémántgúlát nyomnak a vizsgált anyag felszínébe. A terhelés megszüntetését követően mérik a lenyomat felületét.


Innovatest Analóg és Digitális Rockwell (HR)

Innovatest Analóg és Digitális Rockwell (HR)

A Rockwell eljárás szúrószerszám egy 120°gyémántkúp a HRA, HRC, HRN mérést illetően, 1,59 mm átmérőjű (1/16”) edzett acélgolyó a HRB és HRT mérésnél, mely szúrószerszámok meghatározott feltételek közötti behatolási mélységét mérjük.


Innovatest Univerzális keménységmérők

Innovatest Univerzális keménységmérők

3 az 1-ben! A három legelterjedtebb keménységmérési eljárás vagyis a Brinell, a Vickers és Rockwell vizsgálatok elvégzése egy berendezésen.
Bisnode tanusitvany