Ózontesztek

A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt kap a nagyvárosi ózonszennyezés, mely leginkább a műanyagokra, gumikra jelent veszélyt. A testORG kínálatában megtalálható ózonkamrás vizsgálatokkal kideríthetõ, hogy a gyártásban felhasznált műanyag vagy gumi, képes-e ellenállni az ózonszennyezés okozta hatásoknak.

 

Az ózonrétegről mindenki hallott már, mindenki tudja, hogy a napból érkező káros UV sugárzások védelmében játszik jelentős szerepet. Arról már kevesebben hallottak viszont, hogy az ózon egy mérgező gáz. Korrozív hatása azóta vált jelentős problémává, mióta a környezetszennyező gázok sorában felbukkant az úgynevezett, talaj-menti ózon. A kipufogógázok, nedvesség, és napsugárzás együttes hatására keletkezik, és mindent megtámad, főképp a gumikat és a műanyagokat. Az ózon okozta repedések a gumikban jelentõs minőségromláshoz vezetnek, a kábelek bevonatainak, autóalkatrészeknek, gumiknak csökkenti az élettartamát.  Az abroncsgyártók hatalmas ózonkamrákban folyamatosan tesztelik a gumiabroncsaikat.

Kapcsolódó szabványok a teljesség igénye nélkül: ISO 105-G03ASTM D1149ISO 1413DIN 53509

 

Anseros SM6050T ózonkamra

A kamrák az ózontartalom szabályozása mellett hõmérséklet (például SIM 6050T) vagy hõmérséklet/párásító (például SIM6200 TH) vezérlõegységgel rendelhetõk meg. Ez utóbbi típussal a gumitermékek esetében akár 10 éves élettartam szimulációt is el lehet végezni.

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések