Napfénytesztek széles spektrumon

A napfényszimulációs kamrák különleges tagjai a metal halid lámpás készülékek. Ezek egyik legfőbb különlegessége, hogy egy teljes értékű klímakamrát szereltek fel ezekkel a fényforrásokkal. Emellett a fényforrás széles spektrumának köszönhetõen nemcsak az UV és a látható fény jelenik meg, hanem az infravörös sugarak is egészen 3000 nm-ig.

A járműipari gyártók és beszállítók folyamatosan keresik az új vizsgálati technológiákat. Az egyik ilyen terület az olyan nagyméretű, összeszerelt gépkocsi egységek vizsgálata, mint a lökhárítók, komplett műszerfalak, kocsiajtók. A tesztek célja, hogy megismerjék, a környezeti stressz hatására milyen feszültségek jönnek létre a különbözõ anyagokból összerakott szerkezetekben. A szabadtéri tesztállomásokon erre az un. IP Box mintatartót használják. Felmerült tehát annak az igénye, hogy a nagyméretű darabokat laboratóriumi körülmények közt is tesztelhessék.

Az elmúlt 20 évben ezen a területen a fém-halogén lámpák terjedtek el, mint teljes spektrumú fényforrások. Az ilyen lámpákkal felszerelt nagyméretű tesztkamrákban az alábbi területeken terjedtek el:

·         autóipar, nagyméretű, összeszerelt elemek, alkatrészek öregedési vizsgálata

·         klímaberendezések hőterheléses tesztje

·         napelemek, kollektorok vizsgálata

A fém-halogén lámpák spektruma némileg eltér a korábban megismert fényforrásoktól. Az egyik jellemzőjük a fényük, teljes tartomány a 280 nm-tõl a 2500 nm-ig terjed, ami nagyon jól megközelíti a föld felszínére érkezõ napfény teljes spektrumát. A képen az is látszik, hogy a fém-halogén lámpák spektruma nem folytonos, hanem egyedi spektrumvonalak sorozatának összességébõl áll, vagyis kvázi folytonos.

 

ATLAS SolarChamber

A SolarChamber széria tagjait MH vagy MHG lámpákkal szerelték fel, és mind beltéri, mind kültéri gyorsított idõjárás szimulálására alkalmasak. 

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések