MFI mérés

MFI mérés során az Ön által használt alapanyagnak a folyási tulajdonságait mérjük. A mûanyag granulátum folyásindex értékének (MFI, MFR), térfogati indexének (MVR), viszkozitásának meghatározásához használható vizsgálati módszertan.

 

 

Az egyes szerkezeti elemek, termékek tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az alapanyag miképp viselkedik terheléssel szemben. A fellépõ deformáció elkerüléséhez nagy segítség, ha ismerjük a választott anyag folyási tulajdonságait – ezt tudjuk az MFI mérés során megállapítani. A felhevített alapanyagot egy fűtött munkahengeren és dűznin keresztül préseljük át ismert tömeg segítségével, és így megkapjuk az anyag folyásindexét. A nem megfelelõ polimer fröccsöntésnél komoly gondokat okozhat. Ha nem tudjuk mennyire folyós az anyag, vagy mennyire kell felhevíteni a mintát, akkor a termék buborékos lehet, vagy nem tölti ki teljesen a formát, esetleg túl folyós és ezáltal gyengébb minőségű lesz a gyártmány. A folyásindex segítségével egy gyártósori berendezés beállítását könnyedén elvégezhetjük, és így az alapanyag minõsége nem fog romlani.

Kapcsolódó szabványok a teljesség igénye nélkül: ASTM D1238, ISO 1133 stb.

 

Göttfert folyásindex (MFI, MFR) mérõk

A mûanyag granulátum folyásindex értékének (MFI, MFR), térfogati indexének (MVR), viszkozitásának meghatározásához az  ISO 1133 (a legújabb DIN EN ISO 1133-1:2011 és DIN EN ISO 1133-2:2011 is!), ASTM D 1238 szabványok A, B és C módszerek szerint.

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések