Kesternich-teszt

A savas eső kártékony hatását senkinek sem kell bemutatni. Kialakulásáért az egyik fő felelős a kén-dioxid, amely erősen savassá változtathatja az esővíz pH-ját. Az ezt a jelenséget modellező környezetállósági vizsgálatot nevezzük Kesternich-tesztnek, amelyet többek között a DIN50018-as szabvány ír le.

 

 

A Kesternich-teszt során egy zárt kamrában, előre programozott tesztidőn és ciklusokon keresztül, a berendezésbe helyezett mintákat SO2-al dúsított pára éri. A savas eső által okozott károk jelentős anyagi vonzattal járnak a mindennapok során. Autók fényezése, szélvédő üvegek opálosodása, fémek roncsolódása… Nap, mint nap találkozhatunk azokkal a negatív hatásokkal, amiket a savas eső okoz. Az anyagok és a gyártott termékek ellenállóságát speciálisan erre a célra készített kamrákban, gyorsított vizsgálat keretében tesztelik.

 

A teszt során a hőmérséklet, a ciklusidő és a teszthez használt SO2 mennyisége szabályozható. A lehetőségekrõl e-mailben egyeztethet kollegáinkkal.

A kapcsolódó jelentősebb szabványok, a teljesség igénye nélkül: DIN 50018, ISO 3231, ASTM G87.

 

 

Kesternich kamrák

A korróziós tesztek között különleges helyet kapott az u.n. Kesternich-teszt vagy más néven kéndioxidos korróziós teszt. Ennek egyik oka az, hogy a SO2 gáz mérgezõ, ami komoly biztonsági feltételek meglétét követeli meg, ezért csak az erre a célra tervezett kamrában lehet a vizsgálatot lefolytatni.

 

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések