Panel minták Xenon tesztje

Az autóiparban az egyik legelterjedtebb környezetállósági teszt a xenonlámpás vizsgálat. Panel mintákat sugárzunk be xenonlámpa fényével. Ciklusokat programozhatunk, ahol lépésenként változhat a hőmérséklet, a páratartalom és a fényerõsség. Végezhetünk esőztető vagy pihentető, sötét fázisokat is.

A xenon teszt során a mintapanelek egy xenonlámpa közelében helyezkednek el, és annak fénye modellezi a napfény természetes hatását. Az autók festése megfakulhat, repedések alakulhatnak ki rajta, és bár nem feltétlenül vesszük őket észre már a megjelenéskor, a későbbiekben nagyobb méreteket ölthet a megindult roncsolódás. Azért, hogy ezeket a hibákat elkerüljék a gyártók, szabványoknak megfelelően vizsgálják, miképp reagál egy anyag a folyamatos napfénysugárzásra. Hogy ez ne tartson évekig, a xenonlámpák fénye erõsebb, így gyorsított megoldást kínálnak, és hasonló végeredményt produkálnak.

 

Készüléktől függően kérésre változtatható a vizsgálati idő, ciklusszám, a párásítás mértéke, az esetlegesen szükséges sötét ciklusok, azok ideje. Programozható a hőmérséklet, és be lehet állítani esőztetõ ciklusokat.

Kapcsolódó szabványok: a legtöbb autóipari xenon lámpás vizsgálatnak megfelelő készülékek állnak rendelkezésre. Pl: SAE J2019, GMW 3414, PV 3929  stb.

Atlas Ci 5000, 4000, 3000

Xenonlámpás (vízhûtéses), nagy teljesítményû, univerzális UV-, fény- és idõjárás-állóság vizsgáló készülék, amely a legtöbb autóipari szabvány elõírásainak megfelel. 

Atlas Xenotest ALPHA+

A Xenotest Alpha+ a színtartóssági és idõjárás-állósági vizsgálatok alapkészüléke, mely az elmúlt 20 év egyik legsikeresebb forgó mintatartós berendezése.

 

Atlas Xenotest Beta+

A Xenotest Beta az idõjárás-állóság vizsgálatok egyik alapkészüléke. Fõbb tulajdonságaiban megegyezik a Xenotest Alpha-val. Azonban egy tulajdonságával, a nagy mintakapacitással, a Xenotest Alphák nem tudják felvenni a versenyt.

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések