blank
KÖNYEZETI HATÁS TESZTEK
blank
FÉMVIZSGÁLAT
blank
MŰANYAGOK VIZSGÁLATA
blank
BEVONATVIZSGÁLAT
blank
EGYÉB VIZSGÁLATOK
  blank
Részletes ismertető
Nyomtat Elküld

"A vizsgálati feladat ismeretében Önnel közösen megtervezzük a tesz(tek)et, majd leszervezzük, elvégezzük őket. Komplett dokumentációt adunk magyar illetve angol nyelven, s mindez nem kerül többe mint a laborok díja."

testORG - vizsgálatok tesztre szabva!

 

Volfrám és réz elektródák összetételének meghatározása pásztázó elektronmikroszkóppal (SEM)

Provertha Electronic Components Zrt.

  

A vizsgálat háttere:

 

Egy partnercégünk anyagösszetétel vizsgálatának lehetőségével kereste meg az Atestor Kft.-t. A cég kompaktáló berendezésekben az erek összehegesztésére volfrám és réz elektródákat használ, annak függvényében, hogy milyen terméket szeretnének hegeszteni. A cég minőségügyi osztályán felmerült a kérdés, hogy a felhasznált elektródák beszállítóját le tudják-e valahogy ellenőrizni, azaz vajon ténylegesen nagytisztaságú volfrám és réz elektródákat szállítanak-e be a számukra?

A felmerült kérdések tisztázására felmerült egy független, külsős labor lehetősége. Mivel az Atestor Kft. már korábban is kapcsolatban állt a céggel – több közös munkájuk során – így ezúttal is minket kerestek meg tesztigényükkel.

A megkeresés és annak protokollja, a korábbi tapasztalatokra is építve egyszerűen és gyorsan lezajlott. A partnercég igénye tehát a beszállított elektródák anyagösszetételének vizsgálatára vonatkozott, melyre mi a pásztázó elektronmikroszkóp vizsgálati módszerét ajánlottuk.

 

A vizsgálati módszerről röviden:

 

A pásztázó elektronmikroszkóp (angolul: Scanning Electron Microscope, SEM) olyan elektronoptikai eszköz, amely a vizsgált tárgy felszínének meghatározott területét irányított vékony elektronnyalábbal, pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket erre alkalmas detektorokkal érzékeli, és ezeket megfelelően feldolgozva, az elektronsugár mozgásával szinkronizálva képileg - esetleg más formátumban, pl.: spektrum - kijelzi.

Mivel az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásaként számos, az anyag adott felületére jellemző típusú jel keletkezik, lehetővé válik a minta különböző tulajdonságainak képszerű megjelenítése, vagy a vizsgált anyag tulajdonságainak, a vizsgálati terület helyének – képileg is azonosítható – meghatározása. Ilyen módon a vizsgált anyag alaki (morfológiai) sajátosságain túlmenően, a készülék felszereltségétől függően számos más tulajdonság is vizsgálható lehet (például a kémiai összetétel).

Mindezek ellenére a pásztázó elektronmikroszkóp legáltalánosabban használt sajátossága az, hogy a vizsgált anyagok felszínének alaki tulajdonságairól nagy felbontású és nagyítású, ugyanakkor nagy mélységélességű képet tud alkotni.

 

1. kép Pásztázó transzmissziós elektronmikroszkóp

 

A vizsgálat eredménye:

 

A vizsgálat sikeresen lefutott, mely során kiderült, hogy a beszállító valóban nagytisztaságú volfrám és réz elektródákkal látja el a partnercéget. Így tehát elmondható, hogy a vizsgálat eredménye a megrendelő megelégedésére szolgált.

2. kép Elektródák a vizsgálótérben

 

A képeken látszik, hogy 50x-es nagyításnál az anyagok felülete homogén, nem láthatók szennyeződések. A vizsgáltról jegyzőkönyv is született, amiben a mért alkotóelemek is feltüntetésre kerültek.

Ezek az adatok lentebb láthatók.

 

 

 

3. kép Réz elektróda 50x-es nagyításnál

4. kép Volfrám elektróda 50x-es nagyításnál

 

 

Alkotóelem

[%]

Alkotóelem

[%]

Cu

98.89

 W

98.22

Cr

0.89

Re

0.95

Ni

0.09

Ta

0.37

Fe

0.04

Ti

0.11

Co

0.03

Hf

0.07

Sn

0.03

Ag

0.07

Mn

0.02

Fe

0.07

Nb

0.01

Cd

0.06

 

 

Mn

0.05

 

 

Co

0.03

 

 

Pb

0.01

 


 

Kültéri PVC burkolatok fejlesztése - Napfényállóság teszt

Graboplast Rt.

A PVC padlógyártás területén piacvezető Graboplast Rt. kültéri burkolatokkal foglalkozik, ahol nagyon fontos követelmény az UV- és napfényállóság tesztelése, mely során megvizsgálják a Nap sugárzási teljesítményének hatását a kültéri burkolatokon. Ezt különböző, mesterséges fényforrás használatával működő készülékekkel is lehet vizsgálni, de törekedve a legjobb megoldásra a mintáikat két kültéri helyszínre küldték 1 év időtartamra az ATESTOR segítségével.

Az Atestor, mint az Atlas MTT hazai képviselete, szervezte meg a tesztek lefolytatását, valamint a minták ki- és visszaküldését az Atlas MTT vizsgáló állomásiról, a lehető legkedvezőbb díj mellett.

Minták

A mintáik színét a látható fényspektrumot legjobban lefedő hullámhossz szerint választották ki:

Kék 420-490nm, Zöld 490-575nm és Narancs 585-650nm. A mintatestek mérete: 300mm x 300mm volt.

A helyszín kiválasztása

Az Atlas MTT cég a világon többfelé működtet szabadtéri tesztelő állomásokat. A megfelelő helyszín kiválasztásához többféle szempontot kellett mérlegelniük. Az egyik legfontosabb szempont a termék földrajzi felhasználási területe volt. Az a cég, amely például az Egyesült Államokba akar exportálni, az nem az európai, hanem a floridai vagy az arizonai szabadtéri állomást fogja választani érthető okokból.

A Graboplast Rt. célja az európai klimatikus paraméterek melletti vizsgálat volt, ezért végül a hollandiai és dél-franciaországi tesztállomásokra esett a választása.

Az egyik helyszín az északi-tengeri Hoek van Holland volt, amit az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet, több csapadék és erősen korrozív hatású, sós levegő jellemez. Európa északi területeit jellemzően 600 W/m2 értéknél kevesebb sugárzás éri. A 2010. évben a 45°-ban kitett mintákat 4300 W/m2 besugárzás érte.

A másik helyszín a Földközi-tenger partján, dél-Franciaországban található Sanary sur Mertesztállomás volt. Jellemzője a „kellemes” mediterrán klíma, amely mentes a túl szélsőséges változásoktól. A tengerpartra jellemző viszonylag magas páratartalom és a magasabb átlaghőmérséklet.  Mindez így együtt,  talán a legmegfelelőbb vizsgálati körülménynek számított. A mediterrán klímának köszönhetően a 45°-s minták közel  7000  W/m2 besugárzást kaptak a 2010. évben.

Referenciának egy harmadik helyszínre is szükség volt, így vegül a győri telephelyünk K+F üvegablakokos beltéri raktárára esett a választás. Szintén referenciának tekintettük a Xenotest készülékében elvégzett gyorsított anyagöregbítési méréssorozatot is.

 A minták vizsgálati eredményei

Teszt tervezése

A szabadtéri tesztállomásokon kitett minták esetében mindig hosszú tesztidővel kellett számolni, hiszen a cél az volt, hogy valós körülmények között vizsgáljuk a minták viselkedését. A minták élettartam görbéinek felvételére mindkét kültéri helyszínről kéthavonta érkezett vissza a minta, színenként 3-3 db. A beltéri mintákkal együtt ezeken történt meg a fontos műszaki paraméterek mérése. A minták mellé az időjárási adatokat is felkerültek az adatbázisba.

A Kültéri PVC burkolatok fejlesztése – Napfényállóság érdekében elvégzett vizsgálatok (beltéri – kültéri) nagyban segítették további fejlesztési döntéseinket.

Forrás: Kodila István - Mészáros Zoltán: Kültéri PVC burkolatok fejlesztése - Napfényállóság, 2011.április 13., Győr

 


 

 

Kisfeszültségű villamos szekrény tesztje

MVM-OVIT Villamostávvezeték Zrt.

Új feladatot hozott a 2012-es év az MVM-OVIT villamosáram szolgáltató cég életébe. Korábban is szereltek már fel kisfeszültségű villamos szekrényeket, de ez alkalommal olyan egyedi gyártású szekrényt kért tőlük az egyik külföldi megrendelőjük, amelyet nagyon nehezen tudtak volna megoldani külső forrásból, katalógus termékkel, ezért úgy döntöttek, legyártják maguk. Ám ahhoz, hogy a megbízójuk átvegye, szükség volt a CE jelölésre.

Ennek megszerzéséhez több teszten is át kellett esniük a szekrényeknek, mint például sópermet teszt, IP vizsgálat, ejtési teszt, a bevonat korrózióállóság vizsgálata stb. A tesztek elvégzésében nyújtottunk segédkezet az MVM OVIT projektvezetőinek, amely lehetővé tette, hogy első nagyobb gyártási projektjük sikeresen záruljon. A tesztek megtervezése és lefolytatása volt az a képesség mellyel hozzájárultunk a termék pozitív minősítéséhez.

 


 

 

Ezüstözött textíl szál vizsgálata

Szegedi Egyetem, Dudás Tünde doktorandusz

Tünde a polimerekre felvitt ezüst mennyiségének, a használat során bekövetkező változását kutatja doktorandusz hallgatóként a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. A szálakon olyan kis mennyiségű ezüst van, hogy a hagyományos tömegmérési módszereket nem lehet alkalmazni.

Még az analitikai mérés pontatlansága is nagyobb, mint a tömeg változása a mérési sorozat két állomása között. Ezért valami merőben más mérési módszert kellett keresni. Választásunk végül egy olyan eszközre esett, amely fémek rétegvastagság mérésére alkalmas. Alapesetben ennek az eszköznek a főalkalmazási területe fém hordozókra felvitt fém bevonatok rétegvastagság mérése és a galvánfürdő elemzése. A pontszerű mérés során pozícionálható, hogy pontosan hol szeretnénk a mérést elvégezni, a 0,05 mm átmérőjű röntgen sugárral. Ráadásul az is kiderül az anyagspektrumokból, hogy a textilre felvitt ezüst tényleg ezüst-e, milyen tisztaságú? Tartalmaz-e, és ha igen, milyen mértékben ötvöző anyagot. Az Oxford XStrata készülékkel a mérés fél-egy perc mérési pontonként. Tünde kutatásairól a késöbbiekben olvashat publikációt.

Részletes tanulmány ITT olvasható...

 


 

 

Autóüveg napfényes tesztje

Salgglas Üvegipari Zrt.

A salgótarjáni Salgglas Üvegipari Zrt. Új Széchényi terv beruházásból több milliárdos fejlesztést hajtott végre autó szélvédő gyárán. Egyik legújabb projektje a Bentley az első mintázáshoz egy olyan szabványos termék-teszt sorozatot várt, melyeknek együttes elvégzésére egyik magyarországi labor sem volt akkreditálva, nem volt meg minden készülékük. Emellett közrejátszott az is, hogy az egyik szabvány egy nagyon speciális vizsgálatot írt elő. Ahhoz, hogy ez a projekt gördülékenyen megvalósulhasson az Atestor Kft. szakembereinek segítségét kérték.

A PV3930 (Florida-teszt) és PV3929 (Kalahari-teszt) szabványok alapján üvegmintákon elvégezendő több, mint 1500 órás időjárás állósági vizsgálat. Mindkét PV szabvány átlag feletti, magas követelményeket előíró tesztmódszer. Mindkettő széles körben elterjedt vizsgálati módszernek számít az autóiparban. A PV3929 100°C-os forró, száraz klimatikus körülményeket ír elő, a PV3930 szerint meleg, nedves klímában kell tesztelni a gépkocsi elemeket, tartozékokat. A magas követelményeket megfogalmazó vizsgálati módszert leíró szabvány nemcsak a vizsgálati paramétereket írja elő, hanem azt is, hogy ezeknek milyen készülékekkel lehet megfelelni. Ennek köszönhetően, olyan nagyteljesítményű xenonlámpás berendezés szükséges, amelyben akár 3-szoros nap teljesítmény is elérhető.

Mindkét teszten két különböző típusú 5-5 db, 40x135 mm-es méretű minta esett át. A minták áttetsző infravörös sugarakat visszaverő fóliás és sötétített gépkocsiüveg elemek voltak, amelyek, ha megfelelnek a Bentley rendkívül magas minőségi elvárásainak, akkor szélvédőként és oldalüvegként kerülnek beépítésre.

A kiértékelés mindkét esetben szürkeskálával történt, és függetlenül attól, hogy melyik teszten estek át a minták, hasonló viselkedést mutattak. A fóliarétegek nem sérültek meg, csak egy minimális, a szabvány szerint megengedett sárgulást mutattak. Az üveglapokon pedig egy érdekes opálosodás jelent meg, amelyet nem lehetett letörölni.

Az üveg viselkedése a harmadik napfényes teszt alatt is ugyanez volt, de erről a tesztről majd a következő részben írunk.

 


 

 

Autóüveg színváltozása hő és napfény hatására

Salgglas Üvegipari Zrt.

A tesztsorozat második résztvevője a különlegességnek számító PV2503 volt. Ennek a szabványnak a célja, hogy meghatározza az üvegek színváltozását hő és napfény hatására.

Első lépésben az üveglapok egy színmérésen estek át. A színmérés különlegessége, hogy átlátszó üvegektől lévén szó, a fényt is rendkívül jól vezetik. Különös figyelmet kellett fordítani a megfelelő háttér és megvilágítás kérdéskörére. Az átlátszó üvegeknél könnyű belátni, hogy a háttér befolyásolja a színmérés eredményét, így ezt a zavaró tényezőt egy nagy fehér lappal zártuk ki. A megvilágítás fontosságát egy egyszerű teszttel vizsgáltuk meg. A színméréshez használt színmérő szabvány megvilágítást alkalmaz, így egy fényvezetésre alkalmatlan anyag esetében nem befolyásolja a mérést a külső megvilágítás.

Ezzel ellentétben az üveglapok nagyon jól vezetik a fényt, így egy 30-40 cm-re elhelyezett asztali lámpa 40W-os halogén izzóval 0,7-1E-s különbséget is elérhettünk mérésenként. A fényváltozása által okozott különbség a mérésekben kihangsúlyozta, hogy ezeknél a mintáknál külön figyelmet kellett fordítani minden mérés esetén az azonos körülmények biztosítására. Napjaink modern színmérői alkalmasak arra, hogy két minta közötti színeltérést, azaz a E értéket kiszámolják, de ennél a mérésnél ezt a funkciót nem lehetett használni, így ezeket számolni kellett a tesztek után.

A PV2503-as szabvány két különböző környezetterhelésből áll. Az egyik egy hőterhelés, ahol három opcióból választva 120°C-on 230 órán keresztül tároltuk a mintákat egy nagypontosságú klímakamrában. A hőterhelés végére jól látható sárgulás jelent meg a mintákon, de ezt a szabvány megengedte. A színeltérés értéke 0,7-1,1 E között mozgott a 6 mérési ponton.

A másik egy igazi kuriózumnak számító gyorsított fekete dobozos teszt. A kültéri fekete dobozos tesztek nagyon elterjedtek, különösen autóipari alkatrészek vizsgálatára használják, amikor az üveglapok mögött elhelyezett alkatrészek, gépkocsi belsők vizsgálatát végzik. Ebben az esetben pont azt modelleztük, hogy az üveglapot érő hő- és fényterhelés egyszerre hogyan hat a mintákra. Ráadásul a mintatér hőmérséklete és a doboz belsejében uralkodó hőmérséklet jelentősen eltért egymástól. A teszt lényege, hogy rendkívül magas 1000W/m2-es besugárzásnak kell kitenni a mintákat 12 napon keresztül. Ez idő alatt a minta egy kollektoron helyezkedik el, amelynek a belsejében egy leárnyékolt területe

A megvilágítást meg kellett szakítani 6 nap után egy színmérés erejéig, majd 12 nap után ismét színt kellett mérni. Az első mérés eredményei 0,9 E körül szórtak, míg 12 nap után rendre 1,2E körül mozogtak. Ugyanakkor a mintákon nem jelent meg az a jellegzetes sárgulás, mint a hőterhelés után. Ehelyett a már korábban bemutatott Kalahári és Arizona tesztek során is megjelent, opálosodást láthattunk. Ez első ránézésre nem jelentett nagyobb problémát, mint, amikor kicsit maszatos lesz valakinek a szemüvege, mégis nagyobb színeltérést mutattak a minták.

A három napfényes teszt után egy klímateszt sorozat következett, ahol azt vizsgáltuk, hogy az üveglapok ragasztása mennyire óvja meg a köztes XIR réteget a környezeti hatásoktól. Ennek bemutatása cikksorozatunk harmadik, záró fejezetében lesz.


Nyomtat Elküld   Lap tetejére

Bisnode tanusitvany