blank
KÖNYEZETI HATÁS TESZTEK
blank
FÉMVIZSGÁLAT
blank
MŰANYAGOK VIZSGÁLATA
blank
BEVONATVIZSGÁLAT
blank
EGYÉB VIZSGÁLATOK
  blank
Pontos színminták néhány kattintással
Nyomtat Elküld

Az autóiparban kényes kérdés a megrendelő által biztosított színminta minél pontosabb receptúrázása, illetve annak reprodukálása. Sándor Zoltán, az Atestor Kft. alkalmazástechnikai tanácsadója egy hatékony számítógépes technikát mutat be.


A színreceptúrák kidolgozása hagyományosan kézi módszerrel történik, amely nemcsak drága, hanem kifejezetten lassú is: a színminta ugyanis csak a teljes száradás, az úgynevezett kiégetés után hasonlítható össze a vevő mintájával. A folyamatot bonyolítja, hogy a rendelt árnyalatot legalább 3-4 féle színezékből kell kikeverni, ráadásul a későbbiekben reprodukálni is kell azt.

A problémára az úgynevezett formuláció nyújthat megoldást: ez a színek kikeverési receptjét jelenti, s számítógép által számolják ki a bemért minta és a referencia adatbázis adataiból. Formulációra az autógyártás minden olyan területén szükség van, ahol festenek, színeznek, vagyis a  külső védelmi bevonattól szinte az összes beltéri elemig, sőt a későbbi karosszériaszerviz munkáknál is.

A számítógépes receptúrázó program egyszerűbb az említett kézi eljáráshoz képest: a színmérővel megmérik a kikeverendő szín adatait, majd a formulációs szoftver néhány pillanat múlva kilistázza a gép által felajánlott javaslatokat. A receptek adatai mellett megjelenik annak ára is, amely további előny a felhasználó számára. A számítógépes receptúrázás óriási előnye, hogy a színkeverés eredményét a képernyőn azonnal láthatjuk, anélkül, hogy akár egyetlen gramm festéket is elhasználtunk volna. Ráadásul, a hagyományos módszerrel ellentétben nincs várakozási idő az egyes variációk összehasonlításánál.

A számítógépes receptúrázás nemcsak olcsóbb és gyorsabb megoldás a hagyományos kézi színkeveréssel szemben, de lényegesen pontosabb is. Ez az eljárás teljesen számítógépes alapra épül, az internetes kapcsolatok összes előnyével, mely több telephellyel rendelkező, vagy több értékesítési ponton értékesítő cég esetében létkérdés. A színminták kiválasztása is képernyőről történik, az időt rabló kézi próbálkozás megszűnik.

Az eljárás túlnőtt azon az alapfeladaton, hogy vajon milyen százalékban kell összekeverni a rendelkezésre álló három vagy négy alapszínt. Az internet segítségével korábban nem létező szolgáltatások elérésére is lehetőséget kapunk. Az Egyesült Államokban működő, spektrofotométert és kapcsolódó szoftvereket gyártó Xrite vállalat például úgynevezett szín-brandeket dolgoz ki, melyek a cég műszereit hasznlók rendelkezésére állnak.

A felhasználó a munka során a szoftver beállítások megfelelő kiválasztásával lényegesen több információt kaphat meg, olyanokat is, amikre a hagyományos színkeverési eljárás során lehetősége sem volt. Saját tapasztalat alapján módosíthatók a gép által felkínált receptek, amelyek először szintén a képernyőn ellenőrizhetők le. Az egyes variációk a számítógépen tárolhatók, bármikor újra előhívhatók.

 

Forrás: Autopro honlapja (www.autopro.hu)


Nyomtat Elküld   Lap tetejére

Bisnode tanusitvany